Legal
Ondernemingsrecht
Case
Corporate Governance
Ik begeleid de verschillende organen van de vennootschap of onderneming bij governance vraagstukken. In de rol van corporate secretary notuleer ik de vergaderingen en neem ik acties die nodig zijn om tot een weloverwogen en correcte besluitvorming te komen. Mijn ervaring strekt zich uit van vrijwillig ingestelde raden van commissarissen tot structuurvennootschappen.
Case
Due dilligence
Regelmatig voer ik juridische Due Diligence onderzoeken uit, alleen of met een multidisciplinair team. Vooraf stel ik samen met de klant het doel en de scope van het DD-onderzoek vast. Vervolgens ontvangt de verkoper een overzichtelijke documentenuitvraag. Na afloop ontvangt de klant een rapportage, met daarin een legal opinion, de risico’s (liefst in bedragen uitgedrukt), de zaken waarvoor een garantie of vrijwaring moet worden opgenomen en de zaken die in een post-acquisitietraject aandacht verdienen. De vernieuwende, inzichtelijke en visuele wijze van rapporteren van het DD-onderzoek wordt door klanten zeer gewaardeerd.
Case
​Fusies en overnames (M&A)
Al meer dan 50 overnametrajecten heb ik begeleid in binnen- en buitenland. Deze transacties waren in omvang zowel small cap (5 tot 10 miljoen euro) als mid cap (10 tot 100 miljoen euro) .
Case
Post-acquisitie
Na de verkoop van een groot bedrijfsonderdeel van een multinational was ik als projectmanager verantwoordelijk voor de uitvoering van het post acquisitieplan en dus voor de uiteindelijke loskoppeling van het verkochte bedrijfsonderdeel ten opzichte van de multinational, waarbij op vele vlakken acties moesten worden genomen zodat de banden werden doorgeknipt en het verkochte bedrijfsonderdeel als zelfstandig bedrijf verder kon gaan.
Case
Samenwerkingsverbanden
Samenwerkingen kunnen op vele manieren worden aangegaan. Indien er geen mede-aandeelhouderschap is, kan de samenwerking geheel naar eigen wens worden ingevuld. Dat kan door een vrije samenwerkingsovereenkomst op te stellen, gericht op de geest van de samenwerking en met minimale concrete uitwerking daarvan. Of door een uitgebreide overeenkomst op te stellen waarbij vooraf alle mogelijke scenario’s besproken worden. Voor iedere samenwerking een passende overeenkomst.
Case
Aandeelhoudersovereenkomst
Bij een aandeelhoudersovereenkomst is er speciale aandacht nodig voor de aandelenverhouding en de doorwerking daarvan. Belangrijk is de beschrijving van de “deadlock” situatie: wat doen de aandeelhouders als er een patstelling is? Maar ook zaken als een exit-regeling zijn belangrijk. De aandeelhoudersovereenkomst is altijd maatwerk. Ik neem de opties vooraf met mijn klanten door en begeleid ze in dit proces van vele keuzes. Ook voer ik namens hen de onderhandelingen.
Case
Splitsing
Een dienstverlener had 3 business units, maar gezamenlijk werd het een te log bedrijf. De directie volgde mijn advies om de BV op te splitsen in 3 aparte BV’s, die daardoor wendbaarder moesten worden en beter hun specifieke markten konden bedienen. Eerst werd uitgezocht hoe onder andere het personeel, inventaris en klanten verdeeld moesten worden en vervolgens werd dit plan geëffectueerd door middel van een juridische splitsing, die in nauwe samenwerking met de notaris werd gerealiseerd.
Case
Fusie
Een groep BV’s wilde als 1 groot bedrijf verder om zo van haar schaalgrootte te kunnen profiteren en efficiency slagen te kunnen maken. De juridische fusie bleek de beste oplossing. In samenwerking met de notaris werden alle formeel benodigde stappen genomen om en werd binnen een paar maanden een zorgvuldig fusietraject voltooid.
Case
Vennootschapsadministratie
Met een gedegen vennootschapsadministratie, ook wel corporate housekeeping genoemd, ben je steeds in control over je vennootschapsstructuur. Je hebt inzichtelijk waar welke bevoegdheden liggen, stelt op tijd je vereiste documenten (zoals notulen van aandeelhoudersvergaderingen) op en geeft meldingen en wijzigingen tijdig door aan relevante instanties, zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel.
Case
Herstructurering
Een juridische structuur hoeft niet altijd gelijk te lopen met de organisatiestructuur. Verschillende afwegingen, zoals fiscaliteit en aansprakelijkheid, spelen een grote rol bij de inrichting van de juridische structuur. Toch kan de structuur op enig moment niet meer passend zijn, of te ingewikkeld zijn geworden. Dan is het zaak om de hele structuur opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig aanpassingen te doen.