top of page

Niet alleen financieel: hoe het % aandelen meer bepaalt dan je denkt

Vaak is het bedachte aandelenpercentage de uitkomst van een waardebepaling en berekening van een accountant of adviseur. Maar voordat je het percentage definitief afspreekt, is het belangrijk om de volgende niet-financiële zaken in acht te nemen:


1. Kijk naar de verhoudingen

De verdeling van de aandelen zegt daadwerkelijk iets over de verhoudingen tussen de partijen, en de manier waarop ze tegen de samenwerking aan kijken. Voorbeelden uit de praktijk:

  • De verkoop van 60% van een bedrijf waarbij de verkoper een samenwerking voor ogen heeft en de koper een overname.

  • De founders die ieder een gelijk aandeel hebben en het niet eerlijk vinden dat één founder minder uren gaat werken.

  • De verkoop van een bedrijf in tranches, waarbij de verkoper zijn aandelenbelang langzaam afbouwt. De koper kan de eerste tranche als overname zien, terwijl de verkoper vindt dat hij pas na de laatste tranche zijn bedrijf verkoopt.

  • Het bedrijf dat een groot percentage aan een investeerder verstrekt, maar teleurgesteld is in de betrokkenheid van de investeerder.

  • De scale-up die medewerkers aandelen geeft, maar dat doet om medewerkers te binden en niet omdat zij medewerkers inspraak wil geven.


Als de manier waarop partijen tegen een aandelenverhouding aan kijken sterk verschilt, worden het zware onderhandelingen en kan de onderlinge verstandhouding in gevaar komen.


2. De wet bepaalt mede welke je rechten je krijgt

De wet vult een deel van je rechten en plichten -afhankelijk van je aandelenpercentage- in. Daar zal je het mee moeten doen. Bedenk dus goed of je je kan vinden in de wettelijke gevolgen van je percentage als het gaat om:


  • Benoemen en ontslaan bestuurder

Wist je dat de meerderheid die nodig is om een bestuurder van een BV te benomen en ontslaan niet meer dan 2/3 van de uitgebrachte stemmen mag zijn? Dit recht wordt ook wel gezien als de ultieme macht in een vennootschap. Een aandeelhouder met 67% of meer heeft dit recht dus altijd. Wil je dat niet? Geef dan niet meer dan 66% weg. Zijn de verhoudingen tussen de 51 en 67%? Bespreek dan tijdig met welk percentage bestuurders mogen worden benoemd en ontslagen. Ook hier geldt: de beleving van partijen kan enorm verschillen. De een verwacht dit recht te hebben bij 51%, de ander bij 67%.


En om het helemaal ingewikkeld te maken: het gaat om 2/3 van de uitgebrachte stemmen op de algemene vergadering, die samen meer dan 50% van het totale kapitaal vertegenwoordigen. Dit is even puzzelen als er meerdere aandeelhouders zijn. Wie kan samen een combinatie vormen die meer dan 50% vertegenwoordigt, als er iemand ontbreekt op de vergadering? Let hier goed op en zorg dat je op de vergaderingen aanwezig bent!


  • Enquêterecht

Afhankelijk van de omzet kunnen aandeelhouders met een bepaald percentage een enquêteprocedure verzoeken als zij twijfelen aan een juiste gang van zaken of een juist beleid. Bij BV’s met een omzet tot € 22,5 miljoen moet je hiervoor minimaal 10% van de aandelen hebben, bij BV’s met een hogere omzet moet je minimaal 1% hebben. De Ondernemingskamer kan in een enquêteprocedure vergaand ingrijpen in de vennootschap.


  • Vergaderrecht

Met 1% mag een aandeelhouder een algemene vergadering oproepen. Iedere aandeelhouder mag mee vergaderen.


  • Fiscale en andere gevolgen

De aandelenverhouding kan gevolgen hebben voor de fiscale structuur. Denk hierbij aan de deelnemingsvrijstelling en fiscale eenheid voor de BTW of Vpb. Ook zijn er andere wettelijke gevolgen die van toepassing kunnen zijn. Bespreek dit met een fiscalist of jurist.


3. Bepaal hoe je de open ruimte in de wet wil invullen

  • Overige aandeelhoudersbesluiten`

Als je niks anders afspreekt, worden aandeelhoudersbesluiten genomen met 51% van de stemmen. Maar je mag een hoger percentage afspreken.


  • Bevoegdheden aandeelhouders

Aan de aandeelhouders komen wettelijk de volgende bevoegdheden toe:

- statutenwijziging;

- ontbinding van de vennootschap;

- besluit tot fusie of splitsing;

- uitgifte van aandelen;

- verlenging van de termijn voor het opmaken van de jaarrekening;

- vaststelling van de jaarrekening;

- benoeming en ontslag bestuurders.

Wil je dat de aandeelhouders over meer zaken mogen besluiten? Dan kan je dat vastleggen. Denk hierbij goed na over wat je bij de aandeelhouders en wat je bij het bestuur legt.


  • Verhoudingen in het bestuur

Verdergaand op het volgende punt: wat zijn de verhoudingen in het bestuur? Hier wil je goed over nadenken, vooral in combinatie met het punt hierboven. Hoeveel bestuurders zijn er? En van welke partij zijn ze? Ook in het bestuur kan de besluitvorming worden aangepast, van 51% tot unaniem.


Kortom: schiet jezelf niet in je voet door te snel een percentage af te spreken! Denk een paar stappen vooruit en ga niet alleen op de cijfers af.

Comentários


bottom of page