Je bedrijf groeit en wordt steeds complexer. Je hebt advocaten die je prima helpen, maar toch is dat niet meer voldoende… Misschien wordt het tijd voor een bedrijfsjurist?
Veel bedrijven spelen met deze gedachte, maar weten tegelijkertijd niet zo goed wat ze ermee moeten. Is het wel nodig in mijn bedrijf? Wat doet een bedrijfsjurist nou precies? En wat voor een bedrijfsjurist moet ik zoeken? In dat geval is het verstandig om eerst de basis op orde te brengen en de weg klaar te maken voor een bedrijfsjurist.
De hamvraag
De vraag die bepalend is als je een bedrijfsjurist wil aannemen luidt:
Wil je met een bedrijfsjurist kosten besparen of je bedrijfsvoering juridisch verbeteren?
Natuurlijk is het antwoord altijd een combinatie van beiden, maar vraag jezelf af in welke verhouding. Het antwoord op deze vraag zal in alle keuzes van het proces een rol gaan spelen.
De basis op orde
Veel bedrijven nemen een bedrijfsjurist aan om de basis op orde te brengen. Dat heeft voor- en nadelen. Ik geloof dat het belangrijk is om iemand de basis op orde te laten maken voordat je een bedrijfsjurist aanneemt. Alleen zo kan je bij het aannemen goed voor ogen hebben wie je zoekt.
Maar wat houdt die basis in? Om een beeld te krijgen van de juridische werkzaamheden zal eerst moeten worden gekeken naar wat er binnen het bedrijf speelt:
- Welke contracten zijn er en waar worden die opgeborgen?
- Wordt er gebruik gemaakt van standaardcontracten?
- Welke procedures zijn er afgelopen jaar gevoerd?
- Wat zijn de totale juridische kosten?
- Welk juridisch werk ligt bij welke afdeling? En welk werk blijft liggen?
- Wat zijn de grootste juridische risico’s voor het bedrijf?
Aan de hand daarvan kan een plan worden gemaakt waarin de meest belangrijke of dringende zaken worden opgepakt en er tegelijkertijd wordt gewerkt aan een solide juridische basis. Die basis bestaat uit:
Een missie, visie en strategie, als afgeleide van de bedrijfsstrategie. Hierin is het antwoord op de vraag over het motief van het aannemen van een bedrijfsjurist sterk bepalend.
Bepalen welk werk bij welke afdeling hoort te liggen. Sommige werkzaamheden kunnen ook bij andere afdelingen liggen, zoals: arbeidsrecht, verzekeringen en compliance.
Bepalen welk juridisch werk kan worden uitbesteed, geautomatiseerd, gestandaardiseerd of gedelegeerd. Vooral repeterend werk leent zich voor standaardisering of automatisering (legal tech). Ook kan je juridisch werk bij een andere afdeling laten zolang die medewerkers maar goed op de hoogte worden gebracht d.m.v. training en presentaties.
Wie zoek ik?
In sommige gevallen kan het bedrijf alleen al met deze “reset” weer een tijdje vooruit en is er geen bedrijfsjurist nodig. Maar vaak blijkt dat er inderdaad structureel een bedrijfsjurist nodig is. Dan zie je grofweg 2 reacties terugkomen: het bedrijf neemt een hele zware bedrijfsjurist aan om zeker te weten dat deze alle vragen aankan, of het bedrijf neemt een te lichte bedrijfsjurist aan omdat de inhoud van het werk wordt onderschat.
Daarom is de laatste stap zo belangrijk. Omdat de basis op orde is kunnen de
onderstaande punten helder in kaart worden gebracht of beter worden ingeschat:
- Van welk rechtsgebied is kennis vereist? Is er een generalist of specialist nodig?
- Moet de bedrijfsjurist ook kunnen procederen? Wil je een advocaat in dienstbetrekking?
- Wat is de zwaarte van de functie? Zoek je een junior, medior of senior?
- Moet de persoon een type politieagent, facilitator of business partner zijn?
- Waar moet de bedrijfsjurist gepositioneerd worden?
- Voor hoeveel uren per week is er werk? Zijn er vaste pieken/dalen in de workload? Door bovenstaand traject volledig te doorlopen weet je precies waar je aan toe bent en wat je nodig hebt.
-2 april 2020-
Comments